Brac

Brac, karta, är den tredje största ön i Adriatiska havet och skiljer sig från de andra genom sin karga, steniga natur. Det finns stenbrott över hela ön och härifrån exporteras värdefull sten till hela Europa för att användas till byggnader. Kungliga slottet i Stockholm är till delar byggt av sten från Brac. Mest känd är kanske Brac för sin strand Zlatni Rat, det gyllene hornet. Stranden ligger på promenadavstånd från byn Bol. En lång stenstrand som skjuter ut i havet och ändrar form efter tidvattnet. Enklast tar du dig till Brac med färja från Split. Denna lägger till i den gamla staden Supetar. Där finns också fina stränder, men om Zlatni Rat lockar går det bussar från Supetar över ön till Bol.

Kulturella och historiska sevärdheter på Brac 
Drakgrottan, klostret på Blaca och Dominikanska klostret i Bol är några av de mest intressanta historiska platserna, definitivt värda ett besök. Klostret och kyrkan i Bol är byggda 1475, men det finns dock ett omnämnande i den historiska beskrivningen daterat redan 1180. Klostret har idag en unik botanisk trädgård och ett museum med viktiga historiska samlingar och målningar från denna tiden.

Brac och Bols historia
Första gången Bol nämns i historiska dokument är på 1200-talet. Bland de första invånarna i Bol var Greker och Romare. Genom historien har Brac styrts av Romare, Venetianare och Kroatisk – Ungersk monarki (Habsburg). De olika tidsepokerna har skiftats utan större krigiska inslag men man kan finna skiften i den lokala kulturen och byggnadsstilen genom ännu levande historiska monument.

Traditionellt leverne på Brac innan turismen
Genom historien har befolkningen på Brac mestadels levt som bönder. Några sekel efter det att Kroaterna anlände till Brac fann man en stark utveckling av jordbruk och fiske. Oliver och vin står idag för den största produktionen på ön. Du kan utan problem hitta fina viner som är odlade på sluttningarna mot Hvar. Bol’s ”Plavac” är ett vin som står sig utmärkt i jämförelse med Europas bästa viner.

Fiskenäringen startade relativt sent på Brac på 1700-talet och blev då en av de viktigaste näringsgrenarna.

Aktiviteter
Den kroatiska medelhavskusten med sitt klara vatten, öar och vikar är ett paradis för vattensportälskaren och soldyrkaren och bjuder även in till semester för aktiva som uppskattar att simma, segla och dyka. Den som gillar att vandra, klättra eller cykla kan samtidigt upptäcka Brac vackra natur med dess bergformationer och vackra vikar. Lite kul kuriosa är att många av landslagen i cykel, tränar på Brac ett par gånger per år. Även inför Giro Di Italia kan man se mycket cyklister på ön.

Naturligtvis kommer även historiefantasten att få sitt lystmäte på Brac. Överallt stöter man nämligen på historiska bevis från den 1000-åriga kulturen. Ta dig tid att uppleva det historiska Brac.

På Brac ligger den mest kända stranden i Kroatien, ”Zlatni rat” (det gyllene hornet). Bilden är tagen från berget ”Vidova gora”, 778 m över havet.

Det fantastiska köket 

Traditionella maträtter i Dalmatien är grillad fisk med olivolja, grönsaker och vildväxande örter. Kännetecknande är även havets läckerheter och den typiska Prsut-skinkan som röks och torkas i vinden. Till detta dricker man vitt vin eller den berömda örtsnapsen Travarica. När du besöker den lokala lilla krogen eller den finare resturangen bjuds du alltid på kulinariska måltider av hög klass. Den italien inspirerade matkulturen genomsyrar varje måltid. Det lokala vinet är av utmärkt kvalitet. Att Kroatien är prisvärt är ingen nyhet, vilket gör att resturangbesöken tenderar att bli många under vistelsen.

Kroatien börjar således bli alltmer omtalat för sin goda mat och sina fina viner. Längs med kusten i Istrien, Dalmatien och Primorje är maten inspirerad av som som tidigare nämnts – Italien , men tillagat på ”kroatiskt vis”. Fisk, skaldjur, pasta och pizza står ofta på menyn. Vanliga rätter är Pleskaviska, Buzzarra och Ãevapèiãi. Pleskaviska är stora hambugare som kan beställas med eller utan ostfyllning. Buzzarra innebär att huvudingrediensen är tillagad i en sås med vin, tomat och kryddor och passar för flera olika sorters skaldjur. Mest känd är Ãevapèiãi, en typ av köttfärsrullar som serveras med potatis eller pommes frites. Stekt eller grillat nötkött, lamm och gris är även vanligt över hela landet.

Du kan ofta beställa pannkakor på restauranger och på gator och torg. Kroatisk glass är en utmärkt konkurrent till den italienska glassen både vad det gäller smak och kvalitet. Glassbarerna har ett brett utbud av olika sorter.

Kroatien är en stor vinproducent och producerar många olika viner av god kvalitet. Det mest kända röda vinerna är Dingaè, Plavac och Postup som alla tillverkas i Dalmatien. Vita viner tillverkas främst i de norra landsdelarna och de mest kända är Muscatel, Malvazija, Kaðtelet och Poðip.

Öl-tillverkningen har även den gamla anor. De största ölmärkena är bland annat Oþujsko, Karlovaèko och Laðko. Det vanligaste formerna av starksprit är rakija som är en sorts brännvin och finns i många olika smaker.

Mer info: http://www.mycroatia.com/site/en/brac.html

Allmän information

Resedokument
Giltligt pass. Om du kör egen bil krävs körkort, bilregistreringshandlingar och fordonsförsäkringsbevis.

Öppettider i affärer och offentlig förvaltning
Affärer håller öppet vardagar mellan kl 8.00 och 20.00. Lördagar och söndagar till 14.00, under högsäsongenen (juni-september) lite längre. Bensinstationer öppnar kl 07.00 och stänger 19.00 eller 20.00 varje dag. Under högsäsongen har de öppet till kl 22.00.

Offentlig förvaltning öppnar kl 08.00 och stänger kl 16.00.