Allmän information om Kroatien

Geografi
Kroatien ligger vid Adriatiska havet. De närmsta grannarna i väst är Italien, Slovenien i norr, Montenegro i söder och i öster ligger Bosnien-Hercegovina. Landytan är totalt 56 542 km2, vilket är att jämföra med Sveriges 449 964 km2. Totalt finns det 1185 öar, holmar och skär varav 47 är bebodda. Landet högsta topp är Dinara 1831 m över havet.

Befolkning och språk
Befolkningen består av drygt 4,4 miljoner invånare. Här bor även ungrare, tjecker och italienare. Det officiella språket är kroatiska och alfabetet är latinskt. Engelska, italienska och tyska är de vanligaste språken på turistorterna.

Klimat
Större delen av Kroatien har kontinentalt klimat med varma somrar och kalla, snörika vintrar. Kustområdena har ett typiskt Medelhavsklimat med milda fuktiga vintrar och varma soliga somrar. Kroatien är ett av de soligaste länderna i Europa med ca 2700 soltimmar per år. Adriatiska havet är ”rankat” som ett av världens varmaste och renaste hav. Vattentemperaturen varierar mellan 24-26 grader under sommaren.

Även under månaderna april – maj och oktober – november kan man få uppleva känslan av en fin svensk sommar med upp till 22 grader i vattnet.

Pengar och kreditkort
Valuta är ”kuna”, HRK. 1 HRK är 100 lipa. för 1 HRK får du betala 1,25 SEK (2011-02-26). Utländska valutor kan växlas i banker, växlingskontor, postkontor. Kreditkort (Mastercard,Visa, Amex, mm) tas emot praktiskt taget överallt och går att använda i bankomater.

El och vatten
220 V, frekvens 50 Hz. Därmed är det inga problem att ta med sig svenska elartiklar. Kranvattnet går till största delen att dricka över hela Kroatien, på Brac är det inga problem med att dricka kranvattnet.

Om du blir sjuk
Sjukhus och kliniker finns i alla större städer, vårdcentraler och apotek på mindre orter. Kom ihåg att ta med dig ett intyg om att du har hemförsäkring och därmed också reseförsäkring (gäller de flesta bolag).
Ring ditt försäkringsbolag så skickar de ett intyg eller skriv ut det från hemsidan.
Vid akut olycka eller sjukdom ring 112

När du vill ringa

Viktiga telefonnummer, Ambulans – 94, Polis – 92, Brandkår – 93, Bilbärgning – 987.

Internationellt landsnummer – 385

Mobiltelefon är inga problem, men tänk på att det är dyrt.

Resedokument
Giltligt pass. Om du kör egen bil krävs körkort, bilregistreringshandlingar och fordonsförsäkringsbevis.

Öppettider i affärer och offentlig förvaltning
Affärer håller öppet vardagar mellan kl 8.00 och 20.00. Lördagar och söndagar till 14.00, under högsäsongen (juni-september) lite längre. Bensinstationer öppnar kl 07.00 och stänger 19.00 eller 20.00 varje dag. Under högsäsongen har de öppet till kl 22.00.

Offentlig förvaltning öppnar kl 08.00 och stänger kl 16.00.